keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Budjetin laadinta


Nyt kun alkaa olla selvää mitä haluaisimme uudelta taloltamme ja miten suuri siitä mahdollisesti olisi tulossa, on myös pystytty hahmottelemaan budjettia hieman paremmin. Vaikka olemmekin ihan alkutekijöissä rakentamisen kanssa on budjetti silti laadittava jotta olisi jokin ohjenuora olemassa.

Ei ole mikään helppo homma listata budjettia rivi riviltä tällaisena ensikertalaisena. Vaikka kuinka yrittää kysellä, lueskella ja pyytää tarjouksia eri osa-alueista, on summien hahmottaminen vaikeaa. Ensimmäinen mahdollinen kompastuskivi tulee jo budjetin ensimmäisillä riveillä. Kaivuut, täytöt, louhinta, anturat ja kaikki muu mitä tulee perustuksiin. Mistä me saamme tiedon kuinka paljon mahdolliseen louhintaan ja maanvaihtoon täytyy varata? Se ei selviä ennenkuin olemme hakeneet rakennuslupaa ja myös saaneet sen, sillä ennen sitä emme voi aloittaa tontin puhtaaksi kaapimista. Päällisin puolin tontti näyttää siltä että kalliota on melko paljon, ja pehmeitä kohtia ainoastaan toisella sivulla. Tietysti maapohjan rakennetta pystyisi selvittämään maaperätutkimuksella. Se taitaakin olla edessä kohtapuolin. Se, mitä kasvillisuuden alta paljastuu on kuitenkin aika isossa roolissa kun aletaan tekemään perustuksia. Mikäli tarvetta on ainoastaan linjojen louhimiseen voimme selvitä melko kohtuullisella summalla louhimisen osalta, mutta mikäli osoittautuukin niin että tontti tarvitsee louhia kauttaaltaan kasvaa summa huomattavasti. Silloin syntyy automaattisesti myös enemmän kuluja täytöistä ja kaivuutöistä.

Budjettiin vaikuttaa myös miten ja mistä kantava alapohja toteutetaan. Lukkoon lyötyä on ainoastaan se että taloon tulee tuulettuva alapohja joka siis määrää sen että kantavasta alapohjasta tulee rossipohja. Se mistä rossipohja sitten toteutetaa on mietinnän alla. Olemme pohtineet kahta eri vaihtoehtoa. Joko rossi toteutetaan ontelolaatoista johon asennetaan puukoolaus, tai toisena vaihtoehtona rossi tehdään puurunkoisena jolloin vesikiertoiseen lattialämmitykseen pääsee käsiksi myös myöhemmin alakautta, mikäli vuotoa ilmenee. Puurunkoinen rossi vaatii useampia tukipilareita talon keskelle, kun taas ontelolaatat voidaan pudottaa paikoilleen ilman erillisiä tukipilareita. Valu tarvinnee tehdä kosteidentilojen osalta kuitenkin, joten mikäli rossi toteutetaan puurunkoisena joudumme kosteiden tilojen osalta tekemään alapohjaan täyttöä jotta valu voidaan tehdä sen päälle. Lopulliseen päätökseen vaikuttaa jonkin verran myös se mikä valmiin lattian materiaali tulee olemaan. Tällä hetkellä vahvana vaihtoehtona on lankkulattia.

Talopaketin osalta olemme saaneet tarjouksen, ja näin ollen tiedämme kustannusten suuruuden sen osalta. Talopaketin lisäksi budjetissa suurta roolia pitää sähköurakka ja LVI-urakka ja pohjatyöt tonttia ja liittymiä unohtamatta. Seuraava suuri osuus on sisustus johon lukeutuu pintamateriaalit, kaikki kaapistot, kodinkoneet, sauna ja portaat. Tulisija ja piippu vie myös oman osansa. Lisäksi tulee paljon pienempiä eriä kuten muuratut väliseinät, salaojat, routaeristeet, muovit, kattoturvatuotteet, maalit, liimat, ruuvit ja naulat. Lopuksi tietysti kirvesmiestyöt, sisustustyöt ja muuraustyöt. Autotallirakennus tarvitsee myös oman osansa kuten piharakentaminenkin. Suunnittelua, valvontaa ja lupamaksuja ei myöskään saa unohtaa.

Lista kuulostaa loputtomalta. Suurimpien pääluokkien alle voikin sitten tehdä lisää rivejä juuri niin paljon kuin haluaa.

4 kommenttia:

 1. Suosittelen talopeliä budjettiraamin hahmottamiseksi. Myös OP:lla ja eri pankeilla on suht paikkansapitäviä laskureita juurikin rakennusprojektin budjettia ajatellen. Ja mikä ikinä se teidän budjetti on, niin lisätkää siihen 10% puskuria, sillä niin paljon siihen loppujen lopuksi rahaa menee ellette tee suurinta osaa töistä itse.
  Me emme ottaneet noin suurta puskuria, koska teimme 35%talostamme itse ja siltikin se meni. SuurimmT ylitykset olivat yllättäen timpurien työtunnitja joidenkin osa-alueiden kustannukzet jotka olimme alibudjetoineet. Pitää vielä senverran tarkentaa, että se minkä omalla työllämme säästimme, käytimme sisustusmateriaaleihin, mistä emme joutuneet juurikaan tinkimään. Ja se on ihanaa se :) jään seuraamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvistä vinkeistä :)

   Poista
 2. Äärimmäisen hyviä vinkkejä Tillin Raksalta - joten en lisää enää mitään omiani. Mutta voin kertoa, että meillä rakentamisen euromääräinen budjetti ylittyi myöskin 10% (onneksi oli sitä puskuria). Tuntimääräinen budjetti - erityisesti omat tunnit - ylittyi 100% eli 2-kertaisesti se meni aikaa mitä olin etukäteen olettanut. En olisi ikinä kuvitellut, että rakentamisessa niin paljon aikaa kuluu. Nyt sitä osaa arvostaa toisiakin rakentajia ihan eri tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, omaa työtä projekti kyllä vaatii hurjasti. Me saimme onneksi ammattilaiselta apua budjetin laadinnassa, joten jonkin näköinen raami on olemassa. Tietysti täytyy varata puskuria ja tehdä sellaisia valintoja jotka pitävät paketin kasassa.

   Poista