tiistai 7. heinäkuuta 2015

Meidän pohjaratkaisu

Olenkin jo aiemmin laittanut kuvia julkisivuistamme, mutta en tainnut pohjakuvia vielä silloin laittaa. Ajattelin nyt hieman kertoa miten meidän pohjaratkaisu muotoutui ja millaisten asioiden ja ratkaisuiden kanssa painimme, jotta saimme haluamamme kokonaisuuden.

Valitettavasti kuvat menevät hieman suppuraksi, mutta klikkaamalla niitä saat ne isommaksi ja siten myös terävämmäksi.

Suunnittelu aloitettiin listaamalla ajatuksia ja toiveita tulevan kodin osalta. Listaan kirjattiin melko höllällä otteella asioita. Ajattelimme, että karsimme listaa tarvittaessa.


Kodinhoitohuone:
- khh oma uloskäynti autotallin puoleiselle sivulle
- kura-allas koiran pesuun tai käynti pesuhuoneeseen
- yhteys keittiöön
- ei tarvitse olla suihku ja saunatilojen yhteydessä
(- suora käynti vaatehuoneeseen josta käynti makuuhuoneeseen)
Keittiö:
- avokeittiö, saareke jossa ei tekniikkaa, tilaa isolle 8-10 hengen ruokailuryhmälle
- L tai I mallinen pohjaratkaisultaan
- ei liesituuletinta saarekkeeseen viemään näkö-yhteyttä
- olohuoneen läheisyyteen
- ruokailutilan ja olohuoneen välimaastoon TAKKA
- ruokailutilasta tai keittiöstä käynti terassille

Olohuone/arkiolohuone:
- jos 4 makuuhuonetta yhdestä tehdään arkiolohuone/televisiohuone jossa pariovet jotka aukeavat olohuoneeseen
- olohuone valoisa, tilava, keittiön – ruokailutilan yhteyteen

Sauna/suihkutilat ja wc:t:
- tilava sauna
- kaksi suihkua 
- pukuhuone +
- käynti ulos 
- 3 kpl wc:tä, yksi omaan käyttöön, yksi vieraskäyttöön ja yksi yläkertaan.
Makuuhuoneet:
- minimi 3 kpl
- reilun kokoisia
- päämakkariin pari-ovet, ei kaappeja jos vaatehuone vieressäNyt kun jälkeenpäin tarkastelen listaa huomaan, että taisimme onnistua saamaan kaikki kohdat täytettyä joitain pieniä yksityiskohtia lukuunottamatta. Mutta kyllä pähkäilyyn käytettiin aikaa. En muista kuinka moneen kertaan pesutilat ja kodinhoitohuoneen toimintoja käänneltiin ja väänneltiin.

Prioriteetti nro 1 joka oli selkeästi ylitse muiden oli yhdistetty keittiö-ruokailu-olohuone tila, jossa kaikki sosiaalinen elämä tapahtuu. Minulle oli tärkeää, että keittiötä ei eroteta muista sosiaalisista tiloista, sillä keittiössä tapahtuu niin paljon ja joka päivä. Seuraavana listalla oli perustoimintojen käyttömukavuus vaikka yläkertaan ei pääsisikään. Halusimme siis luoda talosta sellaisen, että alakerrassa on kaikki toiminnot, siten, että yläkerrassa ei ole pakko käydä päivittäin. Siitä syystä alakertaan sijoitettiin yksi makuuhuone joka tulee toimittamaan meidän makuuhuoneen virkaa. Yläkertaan sijoitettiin loput kolme makuuhuonetta joista yhdestä tuli vahingossa aivan valtava.

Yritimme myös ottaa huomioon auringon ja ilmansuunnat niin, että valo virtaisi koko talossa. Sen lisäksi piti ottaa huomioon naapuritalot, jotta saatiin minimoitua suora näkyvyys talojen välillä.

Yhtenäinen iso tila sijoitettiin talon keskelle. Olohuoneen puolelta on kulku meidän makuuhuoneeseen joka avautuu pariovien läpi. Meidän makuuhuoneesta taas pääsee suoraan vaatehuoneen läpi kodinhoitohuoneeseen joka toimii arkieteisenä ja pyykinhuoltopisteenä. Siitä on kätevä sitten laittaa puhtaat vaatteet suoraan paikoilleen vaatehuoneeseen. Kodinhoitohuoneesta pääsee siis ulos, ja ulko-ovi sijaitsee autotallin läheisyydessä, joten kauppakassien kanssa on kätevä tulla sitä kautta sisälle. Kodinhoitohuoneesta pääsee nimittäin suoraan ruokailutilaan ja siitä keittiöön.

Pääsisäänkäynti sijoitettiin pitkälle sivulle syvennykseen. Emme halua tuulikaappia, joten eteinen on auki olohuoneeseen vaikka onkin oma tilansa. Eteisestä on myös käynti vierasvessaan. Keittiö jää siis sopivasti molempien sisäänkäyntien lähelle. Portaat sijoitimme olohuoneen toiseen päätyyn, eteisen ja keittiön välittömään läheisyyteen. Keittiöstä pääsee pukuhuoneen kautta pesutiloihin. Pukuhuoneen yhteyteen halusin pienen vessan joka toimii arkikäytössä omana vessana. Pesuhuoneessa on tilaa kahdelle suihkulle sekä tietysti käynti saunaan. Ruokailutilasta halusin myös oven takapihalle, jolloin takapihan terassin kautta on kätevä kantaa ulkoruokailutarvikkeet ulos pihalle.


ALAKERTA
 
YLÄKERTA
Yläkerta koostuukin sitten kolmesta makuuhuoneesta. Kahdessa huoneista on oma vaatehuone. Yläkertaan sijoitettiin myös kolmas vessa johon tulee suihku. Isosta makuuhuoneesta on aluksi tarkoitus tulla televisiohuone tai niin sanottu arkiolohuone. Alakertaan tuskin sijoitamme olohuoneen puolelle televisiota pysyvästi. Kaksi pienempää huonetta toimii alkuun työhuoneena ja vierashuoneena. Mikäli joskus mielisi mahduttaa koko perhe yläkertaan nukkumaan onnistuu myös se. Silloin alakerran makuuhuoneesta tulee televisiotilaa ja yläkerran isosta huoneesta makuuhuone. Olohuoneen osalta halusimme korkean kattokorkeuden, joten se on auki ylös asti.

Nyt kun kaikki suunnitelmat on saatu paperille ja rakennuslupakin on laitettu vetämään, niin tuntuu, että onnistuimme suunnitelmassamme aika hyvin. Toki lopullisen lopputuloksen hahmottaa vasta kun talo alkaa valmistumaan ja väliseinät alkavat olla paikallaan, sekä arjen pyörittäminen alkaa.

Suunnittelimme ja piirsimme siis pohjaratkaisumme itse muutamaa Kannustalon mallitaloista napattua ideaa lukuunottamatta.2 kommenttia:

 1. Teillä on aivan ihana pohjaratkaisu!
  Yritin etsiä blogistasi tietoa, paljonko teillä oli tontilla rakennusoikeutta / paljonko Lato siitä vie?

  Meillä vakavasti harkitaan tuota Latoa myös ja tämä teidän pohja vastaa aikalailla sitä mitä itse haemme!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uhrasimme kyllä monen monta hetkeä pohjaratkaisun suunnitteluun ja olemme ainakin toistaiseksi tyytyväisiä ratkaisuihin. Jos jotain muuttaisimme, niin sijoittaisimme teknisen tilan lähelle pesutiloja joissa lämpimällä vedellä lutrataan. Nyt meillä on aika pitkä kierto vedelle.
   Tontillamme on rakennusoikeutta 200 m² + 30 m². Talo vie niistä 190 m² ja autotalli loput.

   Poista