keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Miksi me päädyimme juuri Kannustaloon


Palataanpa ajassa hieman taaksepäin viime kesään jolloin ensimmäisen kerran aloimme miettimään rakentamista. Silloin leikiteltiin vielä ihan ajatuksen tasolla koko projektiin lähtemistä. Minä kuitenkin olen aina ollut kiinnostunut arkkitehtuurista ja sisustamisesta, ja netissä tuleekin surffailtua niiden tiimoilta aika ajoin. En siis voi väittää etteikö minulla jonkinlaisia mieltymyksiä jo olisi ollut aika päiviä sitten. Kannustalo oli nimeltään ja perinnetaloiltaan siis jo tuttu entuudestaan. Perinnetalo ei kuitenkaan ollut se ensimmäinen toive, vaan molemmilla oli kiikarissa jotakin uutta. Emme havitelleet mitään modernia, vaan jotain ajatonta jossa samalla olisi vaikutteita Ruotsista ja Tanskasta. Haaveilimme kivitalosta ja isoista ikkunoista.

Jyväskylän asuntomessuilla vierailimme kesäloman aikaan, ja siellä ihastelimme komeita kivitaloja ja niiden ilmavia ratkaisuja. Asuntomessuilla oli kuitenkin myös yksi puutalo joka sykähdytti, nimittäin Kannustalon Lato. Olin aiemmin jo tutustunut Kannustalon modernimpaan mallistoon ja sitä kautta Lato oli tuttu entuudesta. Vaikka messuLadossa oli paljon hyvää, se ei kuitenkaan vielä siinä kohtaan kolahtanut kerrasta. Ihastelimme siellä tammisia ikkunapuita sekä listattomuutta. Pohjaratkaisu ja ulkoväritys eivät niinkään sytyttäneet. Ajatus jäi siis muhimaan.


 Jatkoin netissä surffailua ja eteen alkoi tulla useammin ja useammin mustia Latoja. Samanaikaisesti rakennettiin perhepiirissä uudisrakennusta josta tulisi musta.  Alkoi esimerkkikuvien etsiminen ja idean läpivieminen H:lle. Siitä se ajatus sitten lähti siitä mustasta Ladosta. Ladon ulkonäössä yhdistyy hienosti eleettömyys, ajattomuus ja samalla hieman uudelleen ajattelua. Värityksenä musta tietysti on monen mielestä varmasti aika hurja, epätavallinen.


Viime vuoden joulukuussa kun tonttikaupat oli tehty aloimme sitten selvittelemään erilaisia vaihtoehtoja. Varmoja olimme siitä, että haluamme itse olla vaikuttamassa talon suunnitteluun ja toteutukseen. Tästä syystä muuttovalmiit hylättiin sen enempää vaihtoehtoihin tutustumatta. Kun sitten aloimme kartoittamaan räätälöityjen pakettien toimittajia ja toimituslaajuuksia kävi ilmi, että sellaisia toimittajia ei loppuviimein ihan hirveän montaa ollut. Näistä muutamasta vaihtoehdosta Kannustalo nousi suosikiksi monesta syystä. Ensimmäinen kontakti talotoimittajaan kun tänä päivänä taitaa olla kotisivut. Kannustalon kotisivuja oli helppo käyttää, kuvia oli paljon ja hinnastokin helposti ymmärrettävissä. Lisäksi toimitussisältö ja sen laajuus oli selvästi esitetty, jolloin meillä oli selvä käsitys paketin sisällöstä jo ennenkuin otimme yhteyttä edustajaan. Toinen asia joka vahvisti uskoamme Kannustaloon oli asuntomessuilla nähdyn muuttovalmiin Ladon viimeistelyjälki.

Päädyimme kuitenkin keskustelemaan yhteensä neljän eri talotoimittajan kanssa ja kolmelta saimme tarjouksen. Vaikka lähtötilanteessa pyysimme samanlaista pakettia kaikilta neljältä oli niiden sisällössä ja laajuudessa merkittäviä eroja. Tämä tietysti hankaloittaa vertailua, eikä tästä syystä edes pysty vertailemaan toimittajia ihan täysin. Jos toinen tarjosi jotakin niin seuraavalla oli se poisjätetty mutta lisättynä jotakin muuta. Näin ollen myös hintaa oli mahdoton vertailla näin ensikertalaisena kun ei ihan ole hahmottanut mitä mikäkin osa-alue voi ja saa maksaa.

Näistä kolmesta toimittajasta joilta tarjouksen saimme, ainostaan yhdessä paikassa meitä palveli rakennusinsinööri jolla oli omia näkemyksiä ja osasi vastata meidän kysymyksiin ilman, että selvitti ensin tehtaalta. Tämä oli meille tärkeä asia. Yhtälailla me osaamme tulkita seinäjulisteeseen piirrettyä kuvaa kuin myyntiedustajakin, mutta kun tulee kysmys siitä onnistuuko kattopalkin siirtäminen, tai millainen välipohjan rakenteesta tulisi tehdä, menee kyllä meillä sormi suuhun. Niin meni valitettavasti myös kahden muun toimittajan edustajalla.

Olin itse piirtänyt ensimmäiset luonnokset pohjapiirroksesta jotka toimitettiin neljälle eri edustajalle. Yhdeltä saatiin puhtaaksi piirretyt kuvat heti seuraavalla viikolla, toiselta ei saatu kuvia ollenkaan ja kolmannella kesti ja kesti. Nopeus taitaa tässä asiassa olla valttia, ainakin meidän kohdalla oli, sillä kuka haluaisi toimittajaksi sellaisen jolla jo pelkän tarjouksen teko kestää ja kestää?
Neljännenen toimittajan kohdalla toiminta oli sitten ihan omassa kategoriassaan. Tästä ei kuulunut yli kuukauteen mitään, ja kun vihdoin kuului tuli vastaukseksi, että heidän tehdas ei edes lähde tekemään tarjousta, sillä ratkaisu olisi liian räätälöity. Noh, harmi homma, että tämän toteamiseen edustaja käytti niinkin paljon aikaa, kun saman varmasti olisi jo heti seuraavalla viikolla voinut ilmoittaa.

Ratkaisevassa asemassa oli tietysti myös se, että Kannustalon Lato oli se mihin olimme ensiksi ihastuneet ja josta kaikki alkoi rakentumaan. Muut toimittajat eivät tietenkään pystyneet toimittamaan täysin samanlaista ratkaisua. Alkuperäisen Ladon ulkoverhous toteutetaan esimerkiksi kolmesta erilevyisestä laudasta. Kaikilla ei edes ollut valikoimissa ulkoverhousmateriaalia sellaisella profiililla kuin halusimme. Lisäksi Kannustalon räätälöitävyys oli hyvinkin joustavaa. Olimme ottaneet vaikutteita jo valmiista malleista ja sitten piirretty omien tarpeiden ja toiveiden mukainen pohjaratkaisu. Meidän alkuperäistä suunnitelmaa ei juurikaan tarvinnut muokata, vaan mitat osuivat yllättävän hyvin kohdilleen. Muiden toimittajien räätälöitävyyteen en osaa ottaa kantaa, sillä emme koskaan päässeet keskusteluissa niin pitkälle.

Loppuviimein meillä painoi vaakakupissa eniten asiantuntemus ja ulkonäkö. Koemme, että Kannustalolta saimme molemmat samassa paketissa.

Käytin tekstin kuvituksessa inspiraatiokuvia Kannustalon Ladosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti