keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Portaat

Sillä välin kun räjäytystöiden porukka häärää enemmän tai vähemmän tontilla on meillä hyvin aikaa keskittyä suunnittelemaan talon muita osia. Kun sitten aletaan perustuksia tekemään meitä tarvitaan tontilla jolloin suunnittelut luultavasti jää vähemmälle. 

Olemmekin nyt keskittyneet miettimään miten ratkaisemme portaat taloon.
Olemme sijoittaneet portaat hyvin keskeiselle ja näkyvälle paikalle, olohuoneen seinustalle, ajatuksena että ne toimivat tietynlaisena sisustuselementtinä. Portaat siis periaatteessa kiinnittyvät kahdelle seinälle. Toisin kuitenkin on, sillä molemmilla seinillä on isot lattiaan asti ulottuvat ikkunat. Tämä siis on ollut tietoinen valinta jo alkuvaiheesta asti. Nyt kun sitten tosissaan on alettu miettimään miten portaat siihen kannattaa laittaa jotta lopputulos olisi täydellinen on tullut kyllä muutama harmaa hius.

Olen pyöritellyt mielessäni muutamaa vaihtoehtoa, joista tuskin päädymme mihinkään, vaan teemme kompromissin näiden kolmen väliltä.
Ensimmäinen mielihalu syntyi kun näin Zetan valmistamat portaat jossain rakennusmessuilla. Poskipalat oli leikattu askelmien muotoon ja kaiteena oli lasikaide kapealla käsijohteella. Lisäksi askelmat oli valaistu. Kokonaisuus oli todella näyttävä. Alla Vantaan asuntomessuilta otettu kuva kyseisistä portaista


 Asuntomessuilla vierailessamme kuitenkin saimme huomata, että kyseistä porrasmallia ja hyvin samanoloisia oli todella monessa kohteessa. Tulimme hieman toisiin aatoksiin. Emme halua mitään trendi- tai massatuotetta, vaan jotain hieman erilaista ja uutta. Päädyimme kuitenkin pyytämään tarjouksen niin Zetalta kuin Gradolta vastaavanlaisista portaista. Viimeistään siinä kohtaa kun tarjoukset tipahtivat postiluukusta teimme päätöksen, että emme ota valmista ratkaisua tähän ongelmaan. 

Alla muutama kuva Gradon porrasmalleista.

 Sitten aloimme myös miettimään millainen kaide olisi järkevä portaisiin laittaa. Ensin olimme ajatelleet lasikaidetta, koska se läpäisisi hienosti ikkunoista tulevan valon ja siten säilyttäisi tilan avaruuden ja ilmavuuden. Minä kuitenkin vierastan lasia materiaalina ihan puhtaasti siivouksen takia. Tiedän jo nyt, että en jaksa olla viikottain pesemässä lasikaiteista koiran kuononjälkiä tai rähmäkäpälien sormenjälkiä. Siksi olenkin nyt yrittänyt vakuutella H:lle, että metalliset pinnakaiteet olisivat oiva ratkaisu ongelmaan. Sopivan keveät ja ilmavat mutta kuitenkin näyttävät ja toisaalta klassiset. Näitä metallista tehtyjä pinnakaiteitakin on nyt viimeaikoina näkynyt uusissa kohteissa paljon. Taitaa olla erityisen pinnalla tällä hetkellä. Mieluiten tietysti olisin halunnut saada pinnakaiteet niin, että pinnat kulkevat portaiden suuntaisesti, eli vaakatasossa. Tämä ei kuitenkaan ole rakennusmääräysten takia mahdollista sillä pinnojen välissä oleva tila saa olla niin pieni, että kaiteesta ei yksikertaisesti tule hyvän näköinen. Tässä kohtaa hieman kadehdin naapurimaitamme, joissa näyttäisi olevan paljon höllempää tuo kaidepolitiikka. Joskus jopa portaat on toteutettu ilman mitään kaidetta. Suomessa on määritetty millilleen kuinka isot välit saavat olla. Täällä ei saa tehdä hyvännäköisiä kaiteita, ärsyttävää...


Näistä pinnakaiteistakin toki, niin kun kaikissa, on monen monta erilaista variaatiota ja toteutustapaa. Olisi todella hieno elementti meidänkin korkeassa olohuoneessa, jos pinnat kulkisivat lattiasta kattoon, muodostaen samalla "seinän". Tämä olisi ollut oiva ratkaisu joka olisi miellyttänyt molempia, mutta valitettavasti eteisen oviaukko pistää hanttiin siinä asiassa. Jos toteuttaisimme pinnat lattiasta kattoon osuisivat ne hieman tökerösti suoraan kulkuväylälle eteisen oviaukon kohdalla. Jälleen siis yksi variaatio vedetty yli listalta. Mitä meille sitten jää jäljelle?
Tavalliset pinnakaiteet jonkin paksuisesta metallitangosta ja jonkinlaiset poskipalat portaisiin. Nähtäväksi jää mitä loppuviimein päädymme laittamaan. Nyt täytyisi hieman luonnostella eri versioita ja sitten piirrättää portaista kunnon kuvat jotta sitten ammattilainen saa laskettua kiinnityskohdat ja muut olelliset pikku detaljit kohdilleen.

Jatkoa siis seuraa jollain aikavälillä kun niin pitkälle päästään.

1 kommentti:

  1. Porrastarjousta kannattaa kysyä myös Holssiportailta. Meille tehtiin mittojen mukaan aika erikoiset portaat ja hinta oli huomattavasti edullisempi muiden vastaavista, Suunnittelu ja suunnitteluapu samoin asiakaspalvelu toimii loistavasti.
    Portaat vaihdettiin lopulta puurunkoisista metalirunkoisiksi. Suunnittelukuvia katsellessa tuli aina uusia ideoita ja vaatimuksia, mikään ei tuntunut mahdottomalta eikä koskaan tullut tunnetta, että taasko me vaihdetaan jotain yksityiskohtaa. Suunnittelija nauttii työstään!
    Meidän tapauksessa oli kyse ahtaaseen paikkaan rakennetuista parven portaista - ovat herättäneet suunnatonta ihastusta - mutta rakentavat tietysti portaita kaikkiin tarpeisiin.

    VastaaPoista