lauantai 12. syyskuuta 2015

Takkapohdintoja

Nyt täytyisi ryhdistäytyä tässä takka-asiassa. Takka tulee olemaan niin keskeinen elementti alakerrassa, että se vaikuttaa myös muihin valintoihin. Olemme tehneet alustavan kierroksen jo talvella, ja yksi vaihtoehto sieltä jo pongahti muiden edelle. Pyysimme siitä jo tarjouksenkin. Silloin meillä ei kuitenkaan ollut vielä lopullista päätöstä siitä, mikä lämmitysmuoto taloon tulee, joten tarjous pyydettiin vesitakkana. Nyt on kuitenkin päätetty, että takasta tulee tavallinen varaava takka, joten täytyy pyytää vielä uudet tarjoukset lopullisesta kokonaisuudesta.

Malli johon molemmat ihastuimme ensinäkemältä, oli Tulikiven Kalla mallin takka lattekahvinbeigenä, yhdestä keraamisesta laatasta tehtynä. Tämä miellyttää meitä molempia ja on hyvin yksinkertainen, mutta ryhdikäs takka. Yhdestä laatasta tehty keraaminen pinta houkuttaa sen helppohoitoisuuden takia, ei tartu noki samalla tavalla kuin slammattuun pintaan. Keraamisesta pinnasta sen saa pyyhittyä helposti, kun taas slammatun pinnan joutuu aina välillä maalaaman uudelleen, mikäli haluaa pitää takan sen värisenä kuin se alkujaan oli. Lisäksi tämä Tulikiven lattekahvinbeige väri on todella hieno. Ei oikein beige eikä oikein harmaa, vaan jotain siltä väliltä. Itseäni kiehtoo betonin sävyt, ja tämä muistuttaa siitä.

Asuntomessuilla Vantaalla iskimme silmämme Tulikiven esittelytilassa grafiitinharmaaseen laattapintaan. Se taisi nyt hieman sekoittaa pakkaa. Nimittäin nyt meillä on kaksi värivaihtoehtoa joista pitäisi osata päättää. Mikäli siis päädymme Tulikiven takkaan. Molemmat värit ovat hienoja, mutta koska takka tulee olemaan niin keskeinen elementti sisustuksessa täytyy väri nyt miettiä huolella, että se sopii ympäristöön ja saa osakseen sopovasti huomiota. Takka ei saa olla liian massiivinen, eikä myöskään liian mitäänsanomaton. Sen pitäisi olla sopusoinnussa tilan muiden elementtien kanssa.
Pohjaratkaisussamme ei ole jätetty mitään mahdottoman suurta tilaa takalle, mutta kuitenkin niin, että siihen voisi viereen mahtua polttopuille selkeä säilytyspaikka. En oikein vain tiedä miellyttääkö se minua vai ei. Siinä tullaan myös siihen ongelmaan, että tuollaista polttopuuaukolla varustettua takkaa ei oikein pysty verhoamaan yhdestä laatasta, vaan helpoin tapa olisi slammata takka. Sitähän emme kuitenkaan halua, joten voi olla, että unohdamme polttopuukolon kokonaan ja keksimme niille jonkin muun säilytysratkaisun.
Viereisessä kuvassa on kauniisti toteutettu, ikäänkuin seinän sisään takka. Tällainen ratkaisu olisi haaveena, mutta se tuskin tulee onnistumaan tässä talossa.

Nyt täytyy kyllä lähteä takkakierrokselle vielä uudemman kerran ja miettiä kokonaisuus huolella. Lopullista päätöstä tuskin teemme kuin vasta ihan loppusuoralla, kun alkaa olemaan takan asennuksen ajankohta lähellä. Täytyy hieman katsoa kuinka paljon budjetti antaa takalle myöden.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti