tiistai 27. lokakuuta 2015

Kivimuuri


Sillävälin kun me kärräsimme käsipelillä soraa takapihalla talon routaeristeiden päälle täyttyi autotalli rivakkaa tahtia isommalla kauhalla.


Ennen sitä oli putkimies käynyt asentamassa öljynerotuskaivon ja muut viemäriputket paikoilleen.
Autotallimme kadunpuoleinen pääty on metrin rajasta. Koska tie on reippaasti alempana kuin antura täytyi täyttöä tehdä myös siihen kohtaan reippaasti. Asiaa hankaloitti se, että kadun ja meidän rajan välissä kulkee epämääräinen pientareen ja ojan välimuoto. Siinä ei kulje varsinaista näkyvää ojaa. Ylempää kadulla naapureilla on liittymien kohdalla laitettu salaojaputket mutta meidän kohdalla oja on jo niin olematon, että seuraavilla ei ole enää läpivientiä sadevedelle liittymän kohdalla. Oja ei siis sinäänsä ole oja, mutta emme kuitenkaan sitä voi tukkia isolla kasalla maatakaan. Näin ollen kuljetimme tontilta kertaalleen poisvietyä louhoskiveä takaisin sopivissa lohkareissa ja niistä aseteltiin kivimuuri tukemaan täyttöjä.


Tämä oli ratkaisuna oikein hyvä, tukimuuri ja aita rakentui samalla kertaa ja kohtuu hintaan. Tukimuuria varten ei tarvinnut hankkia kaupasta siihen erikseen tarkoitettuja muurikiviä, eikä anturaa tarvinnut valaa. Nyt kun muuri tehtiin luonnonkivistä, on se elävämpi ja myös rosoisempi kuin sileä betoniharkoista tehty muuri. Rakosiin asetellaan vielä pienempiä kiviä tukkimaan pahimmat vuotokohdat. Suunnitelmissa on istuttaa reunakasveja koloihin jotka sitten toivonmukaan leviävät kiviä pitkin hieman laajemmalle alueella.

Nyt kun luonnonkivistä tehty muuri on paikoillaan, saadaan täytöt tehtyä ja maa-aines pysyy meidän puolella. Tuohon kivimuurin yläpuolelle on suunnitelmissa istuttaa vielä jotain puskia hieman aidan tapaisesti.

Samaa kivimuuria jatkettiin vielä meidän liittymän toiselle puolelle, joten nyt koko piha on nostettu katua ylemmäs, ja samalla rajattu nätisti. On myös hyvä, että täytöt saatiin tehtyä koko pihan osalta ennen talvea. Ensinnäkin tarvitsemme laskutilaa kaikille tarvikkeille, mutta myös piha ehtii nyt talvenaikana asettumaan paikoilleen jolloin pihahommia voidaan jatkaa ensi keväänä/kesänä kun siihen likenee aikaa. Nyt piha on kuitenkin käyttökelpoinen, siinä on tilaa parkkeerata ja jopa kääntää auto.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti