keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Talopaketin pystytys osa I

Ensimmäinen pystytyspäivä 
Maanantai aamuna klo seitsemän alkoi tontilla täysi tohina. Meidän pienelle päättyvälle tienpätkälle tulla täräytti iso nosturi ja ensin yksi täysperävaunurekka. Toinen rekka odotteli kauempana isommalla parkkipaikalla jotta tie ei aivan täysin olisi mennyt solmuun. Olimme pyytäneet naapureita viemään autonsa pois päättyvältä tienpätkältä koska emme tienneet kuinka tukkeeseen tie menee täysperävaunurekkojen saapuessa. Onneksi olimme varoittaneet naapureita, sillä viimeisistä pihoista ei kyllä olisi autolla pois päässyt kuin vasta iltapäivällä kun viimeinen rekka lähti peruuttelemaan.


Täysperävaunurekkoja oli siis kaksi. Ensimmäisessä tuli ensin iso nippu puutavaraa, kipsilevyjä, kattotuolien osia ym. tarviketta. Perävaunussa tuli päätykolmioelementit ja kattotuolit. Tätä kuormaa taidettiin purkaa kaksi tuntia. Yhtäkkiä tontti olikin ihan piukassa kaikkea tavaraa ja tarviketta. Vaikka olimme varautuneet isolla kasalla trukkilavoja niin silti meinasi aluspuut loppua kesken. Myös päätykolmioiden tuenta aiheutti pientä päänvaivaa, mutta onneksi meillä oli pihan kivimuuri jo valmiina. Siihen saatiin tuettua tukipuut joilla päätykolmiot saatiin pysymään pystyssä.


Pitkästä timpurista oli hyötyä kun nostoa varten laitetut liinat piti saada irroitettua nosturin koukusta...

Seuraavassa kuormassa tulikin sitten seinäelementit ja muutama nippu puutavaraa sielläkin taisi olla joukossa. Loppuviimein elementit ei vienytkään niin paljon tilaa kuin mitä ainakin minä kuvittelin. Enemmän rekoissa oli erikokoisia nippuja puutavaraa ja muita tarvikkeita.


Sillä välin kun kuormia purettiin tontille olivat pystyttäjät jo kovassa vauhdissa asentamassa alaohjauspuita paikoilleen. Meidän pystyttäjät olivat ajaneet jo suunnuntaina Pohjanmaalta tänne etelään. 


Lounaan aikoihin päästiin nostamaan ensimmäinen seinäelementti paikoilleen. Pystytys aloitettiin kodinhoitohuoneen päädystä ja jatkui siitä takasivulle. Alakerta naputeltiin paikoilleen iltapäivän aikana. Koska meillä on välipohjana ontelolaatat, ei meidän tarvinnut tehdä mitään kiinnityskohtia elementtien väliaikaista tuentaa varten. Asentajat proppasivat sitä mukaan kiinnityksiä kun niitä tarvittiin. Erittäin kätevänoloisesti paketti saatiin kasaan. Viedessäni kahden aikoihin iltapäiväkahveja tontille oli kaikki ulkoseinät jo paikoillaan alakerran osalta. Miehet olivat kantavien väliseinien kimpussa sisällä. Taitavasti kantavia väliseiniä nostettiin paikalle vaikka nosturinkuljettaja ei nähnyt yhtään mihin sitä nosti. Asentajilla oli käytössä jonkinlainen headsetti jolla keskustelivat nosturikuljettajan kanssa. Tällä tavoin kommunikaatio oli vaivatonta ja seinät saatiin oikeille paikoille.


Asennustöitä jatkettiin vielä pimeäntultua hyvän aikaa. Olimme tilanneet Cramolta rakennustelineet jotka oli määrä kasata talon pitkien sivujen suuntaisesti, niin, että asentajat pääsevät elementtisauman korkeudelle kävelemään. Helpottaa asennustöitä kun on aika alkaa kattoa ja räystäitä laittamaan. Telineet oli siis mainittu sopimuksessa Kannustalon kanssa, ja ne on asiakas velvollinen hoitamaan paikan päälle. Ohjeessa oli kerrottu, että telineet tulisi olla toisena asennuspäivänä asentajien käytössä, joten me punnersimme hikipäissämme otsalamppujen valossa telineitä kasaan. Neljän miehen voimin homma saatiin kohtalaisen kätevästi hoidettua. Minä grillasin äijille makkaraa, niin pysyi talkooporukka tyytyväisenä. Olin kaukaa viisas ja kävin kesänjälkeisessä alennusmyynnissä ostamassa pallogrillin pilkkahintaan. Hiiliä metsästin lokakuussa kivien ja kantojen takaa, mutta onneksi lähiruokakaupassa vielä sattui olemaan hiiliä. Nyt meillä on siis pieni makkaranpaistopiste olemassa tontilla tulevia talkoopäiviä varten.

Toisen pystytyspäivän tapahtumista lisää seuraavassa postauksessa...


1 kommentti:

  1. Wau! Näyttääpä helpolle talon rakentaminen! :) Nyt teillä on varmaan jo kattokin päällä. Tsemppiä jatkoon!

    VastaaPoista