torstai 21. tammikuuta 2016

Sähkösuunnitelma

Kirjoittelen nyt hieman jälkijunassa sähkösuunnitelman teosta, sillä meillä on suunnitelmat olleet valmiina jo kaksi kuukautta ennen talopaketin toimitusta. Tämä siksi, että tehtaalla tehtiin valmiiksi ulkoseinien putkitukset ja rasiat, joten paikkojen piti olla mietittynä hyvissä ajoin.

Miten me sitten toteutimme kyseisen suunnitelman?

 

Minä oli pidemmän aikaa kirjannut ylös listaa kohdista mihin halusin pistorasian tai valaisimen. Tämä oli kätevä tapa, sillä yhdellä kerralla on aivan mahdotonta ottaa huomioon kaikkia yksityiskohtia ja toimintoja. Loppuviimein listani taisi olla yhden A4 mittainen ja melko kattava. Tähän väliin voineen mainita, että teen listoja aivan kaikesta, joten tämänkin listan tekeminen oli oikein mielekästä puuhaa. Lista kädessä otimme sitten pohjapiirroksemme eteemme ja aloimme sijoittamaan eri toimintoja paperille. Asioita mihin erityisesti minä kiinnitin huomiota oli esteettisyys ja toiminnallisuus. Esimerkiksi miettisin tarkkaan mihin kohtaan keittiössä haluan pistorasiat, siten, että kahvinkeitin ja vedenkeitin on helppo käyttää mutta tarvittaessa myös piilottaa. Lisäksi piti saada paikat erilaisille kodinkoneille jotka nostetaan esille aina käytönajaksi.

Meille oli alusta asti selvää, että emme lähde hifistelemään millään tehostevaloilla tai muilla erikoisuuksilla. Minulle on tärkeää saada ripustaa kattovalaisimet kattoon ja asetella pöytävalaisimet sivupöydille. Tunnelmavalaistus luodaan meidän kodissa sisustamalla, ei erilaisilla ja sävyisillä upotetuilla valonlähteillä. Kattovalaisin on mielestäni ehdottoman tärkeä sisustuselementti asuinhuoneissa. Toiminnallisiin tiloihin, kuten kodinhoitohuoneeseen, pesutiloihin ja eteiseen meille toki tulee kattoon upotetut spotit, mutta ne ovatkin sellaisia tiloja mihin ei muunlaiset kattovalaisimet oikein edes istu.

Asuinhuoneisiin olen jo päättänyt minkälaiset kattovalaisimet niihin tulee. Tästä syystä oli helppo miettiä kattorasioiden paikat. Olohuoneesta piirsin esimerkiksi monta erilaista versiota, joissa vaihdoin sohvan ja nojatuolien paikkoja. Tällä tavalla varmistuimme siitä, mihin kohtaan kattorasia kannattaa sijoittaa, jotta valaisin istuu mahdollisimman moneen variaatioon tilassa.

Keittiön saarekkeen päälle meille tulee kaksi riippuvalaisinta. Nämäkin oli niitä asioita jotka oli ensimmäisenä päätetty. Näin ollen keskityimme miettimään millaisella etäisyydellä toisistaan ne olisi hyvä ripustaa jotta työskentelyvalo olisi paras mahdollinen ja esteettisyys ja symmetria säilyisi.

H puolestaan keskittyi miettimään yleisvalaistusta ja tutkimaan miten paljon led-spotteja tulee sijoittaa kodinhoitohuoneeseen, eteiseen, pesutiloihin ja vaatehuoneeseen. Tässä asiassa hän taisi hyödyntää jotain valaisinvalmistajan ohjeita ja muiden sähkösuunnitelmia jotka hän bongasi jostakin blogista. Minä puolestani otin kantaa siihen mihin kohtaan ja millaiset kalusteet vessoihin tulee. Se helpotti valaisimien sijoittelussa.

TV- ja atk pistokkeiden paikkoja mietimme yhdessä, ja yritimme ottaa huomioon erilaiset variaatiot huoneiden käytössä. Esimerkiksi meidän makuuhuoneeseen tulee TV-pistokkeet kolmeen eri paikkaan. Tämä siksi, että huoneen voi joskus ottaa käyttöön tv-huoneeksi, jos kaikki yläkerran huoneet on makuuhuoneina.

Ulkovalaistuksen suunnittelusta vastasin minä. Siinä keskityin korostamaan sisäänkäyntejä kuitenkin pyrkien säilyttämään tietynlaisen symmetrian sijoittelussa.

Mihin sitten kannattaa kiinnittää huomiota kun alkaa tekemään sähkösuunnitelmaa?


Sähkösuunnitelmaa tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota mitä eri toimintoja huoneissa on tarkoitus tehdä. Tarvitaanko kylpyhuoneessa pistorasia partakonetta ja hiusfööniä varten? Missä kohtaa keittiötä käytetään kahvinkeitintä ja leivänpaahdinta? Katsotaanko tv:tä ainoastaan yhdessä paikassa, vai ehkä useammassa huoneessa. Pitääkö kaikissa huoneissa olla atk pistoke, vai miten kodin laajakaista rakennetaan? Mihin tulee millaisia valoja? Onko kenties jo olemassa sellainen valaisin joka on tarkoitus ripustaa tiettyyn huoneeseen? Entä jouluvalaistus, onko tapana ripustaa ikkunoihin tähtiä vai asetella ikkunalaudalle kynttelikkö? Mistä huoneesta kuljetaan mihinkin, mistä sytytetään tai sammutetaan valot esimerkiksi keittiöön tai vaatehuoneeseen? Mihin on tarkoitus asetella pöytävalaisimia tai muuta tekniikkaa? Porrasvalot?

Kun suunniteltaessa lähtee paloittelemaan tilat omiin osiinsa ja keskittyy huone kerrallaan miettimään, niin homma ei ollenkaan ole vaikeaa. Ammattilainen tarvitaan ainoastaan sitten piirtämään johdotukset, jotta saadaan sähkö kulkemaan sieltä mistä kuuluukin .

Kuvituksena meidän sähkökuvat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti