tiistai 16. helmikuuta 2016

Lattialämmitys yläkertaan


 
Yläkerran lattialämmitysputket on nyt asennettu. Monen mietinnän jälkeen päädyttiin tähän ratkaisuun vetää vesikiertoinen lattialämmitys myös yläkertaan. Vaihtoehtojahan olisi kai ollut useampiakin, mutta minä en suostunut mihinkään näkyvään lämmitysmuotoon eikä yläkertaa voinut jättää ilman lämmitysjärjestelmää. Päätimme siis tässä kohtaa käyttää hieman enemmän rahaa ja laittaa sama lämmitysjärjestelmä koko taloon, eikä säästää ja laittaa sähköpattereita yläkerran makuuhuoneisiin. Sähköpatterit olisi varmasti olleet ihan toimiva ratkaisu, kyse ei ollut siitä, vaan tässä kohtaa ratkaisi minun kohdallani ulkonäkö ja H:n kohdalla jatkojalostusmahdollisuus. Mitä järkeä olisi ollut jättää hyödyntämättä poistoilmalämpöpumppu joka kuitenkin on mitoitettu riittämään koko taloon? Toki, muutaman tonnin säästö olisi varmasti syntynyt itse rakennusvaiheessa, kun lattialämmitystä ei olisi yläkertaan olleenkaan vedetty. Mites sitten käyttökustannukset pidemmän päälle? Sähkönsiirto tuntuu nyt nousevan, joten puhdas sähkölämmitys ei ehkä enää ole järkevä ratkaisu millään tavalla. Miksi tästä asiasta sitten syntyi niin iso keskustelu? Siitä syystä, että yläkerrassa tuskin koskaan tarvitsee pitää lämmitystä päällä kun lämpö nousee alakerrasta ylös ja näin ollen lämmittää yläkertaa ihan riittävästi. Ainoa huone johon lattialämmitys on ehdoton, on työhuone joka osittain sijaitsee ulkotilan päällä, pää-oven yläpuolella siis. Koska alla on kylmä tila, tulee lattia olemaan viileä ilman lämmitysmahdollisuutta. Tämän alustuksen jälkeen pääsemmekin itse pää-aiheeseen, eli yläkerran valmiiseen lattialämmitykseen.


Toissaviikonloppuna ahkeroimme työ- ja vierashuoneen sekä toisen vaatehuoneista valmiiksi. Ristikkäiskoolauksen päälle tehtiin laudoista lattialämmityspelleille sopivat välit. Lautojen päät sahattiin 45 asteen kulmaan, jotta lattialämmitysletku mahtui nätisti taipumaan ja vaihtamaan suuntaa. Minä ruuvailin lautoja kiinni ja H sahasi niitä oikeaan mittaan. Kun laudat oli asennettu paikoilleen laitettiin lämmöjakajapellit jotka niitattiin toisesta reunasta aina kiinni. Myös peltien väliin jätettiin tyhjää jotta pelleillä on tilaa laajentua lämmöstä.

Maanantaina ruuvattiin käytävään ainoastaan lautoja. Käytävän päädyimme jättämään ilman lämmitystä juurikin siksi, että olohuoneesta nousee lämpö siihen muutenkin.


Keskiviikkona saatiin tehtyä vielä yläkerran toinen pää valmiiksi. Nyt on siis kaikki lattialämmitysputket vedettynä yläkertaan. Enää tarvii kytkeä putket jakotukkiin kiinni. Sen saa putkimies tulla tekemään kun ennättää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti