lauantai 5. maaliskuuta 2016

Lattialankkuviikot

Kuulkas se on nyt sellainen homma, että meillä on lattia. Siis ihan oikea lattia!! Se nopeasti vilahti ja meni heti kovalevyjen alle piiloon.Lattialankut tilattiin kahdessa erässä, jotta saatiin asennettua riittävän nopeasti lankut paikoilleen. Miksi asennuksen sitten piti tapahtua niin hitsin nopeasti? Koska lankut on ennen toimitusta varastoitu tilassa jossa ilmankosteus on noin 7 %, ja työmaalla voitte vaan kuvitella mikä tuo ilmankosteus on.. Ensimmäinen erä toimitettiin keskiviikko aamuna, ja jo perjantaina lankut vääntyilivät pinossa sen verran, että lauantaina urakoitiin homma maaliin. Seuraava lankkukuorma tuli tasan viikon päästä ensimmäisestä, joten nyt on yläkerrassakin jo lankkulattia asennettuna.  Vihdoin! Alkaa heti tuntua valmiimmalta kun rupee viimeistä pintaa vilahtamaan. Kuten jo aiemmin mainitsin ihailimme lattiaa vain lyhyen tovin ennenkuin peitimme sen visusti kovalevyillä jotka teipattiin saumoista ja reunoista. Tämä siksi, että mäntylankku on pehmeää ja valoherkkää. Tässä kohtaa saattaa herätä ajatus, että eikös se lattia sitten valmiissa talossa ole valoherkkä ja pehmeä? Pehmeää lankku tulee aina olemaan, ja jäljet ja kolhut kuuluukin lankkulattiaan, ne on osa lankkulattian charmia. Valoherkkä se ei kuitenkaan tule olemaan, sillä lattia käsitellään lipeällä joka säilyttää lattian vaaleana, enemmän harmahtavana, ei missään nimessä kellertävänä. Lipeäkäsittely tekee lattiaan siis suojakerroksen. Kovalevyt toki suojaavat nyt rakennusaikana kaikelta mitä talossa roiskii ympäriinsä eri hommia tehdessä, ei ainoastaan valolta. Lisäksi lattia on helppo pitää puhtaana lakasemalla kovaa ja melko liukasta kovalevypintaa. Se onkin sitten mielenkiintoinen juttu, mihin me nuo kaikki kovalevyt hävitetään kun talo on valmis. Eihän niitä ole leviteltynä kuin 50 kpl...Kovalevyillä peitelty alakerran lattia.
Haluan vielä ihan pyyteettömästi suositella Kyyjärven Sahaa joka toimitti meille priimalaatuista tavaraa. Lankut varattiin meille jo viime vuoden puolella ja he varastoivat sitä kunnes ilmoitimme tarvitsevamme niitä työmaalla. Lankkua tilattiin molempiin eriin n. 10 m² ylimääräistä, jotta olisi tarpeen vaatiessa työstövaraa. Laadussa ei ollut mitään moitittavaa, joten hukkaa tuli kokonaisuudessaan vain 4 m². Sekin pieninä paloina jotka päistä katkottiin. Nyt meillä on ylimääräisenä n. 16 m² lankkua jolle täytyisi pikaisesti keksiä käyttöä. Ehkä teemme autotallin käyttöullakon lattian niistä. Muitakin ideoita voi ehdottaa!

6 kommenttia:

 1. Wau. Laita kuva valmiista lattiasta, olisi kiva nähdä miltä se näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvia tulee toki sitten kun ollaan siinä vaiheessa :)

   Poista
 2. Heippa!

  Mitä teillä tulee neliöhinnaksi tuolle lattialle? Katsoin juuri Trinitylattia.fi:n lankkujen hintoja, about 100e/neliö käsittelyineen tulisi hinnaksi. Mietin sitä, että miten tulisi säästöä kun itse käsittelee. Parin sahan nettisivuja katsoin, että puuvalmis kuusi maksaa n. 80e/neliö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neliöhintaan voi tietysti vaikuttaa moni asia kuten mitä itse lankun alla on, mutta jos puhutaan pelkästä valmiista pinnasta, eli itse lankusta niin kannattaa pyytää tarjous eri paikoista. Silloin saa hyvän käsityksen siitä mitä itse materiaali maksaa. Omalle työlle emme ole laskeneet hintaa, joten meidän lankkulattian neliöhintaan vaikuttaa itse lankun hinta ja käytettävät käsittelyaineet. Hiomakoneen vuokrakin maksaa jotakin. Minkä tahansa lattian asentamisesta tulee asennuskuluja jos ei sitä itse tee joten sekään en minusta kuulu neliöhintaan. Sitten eri puulajien välillä ja lankun vahvuuksien välillä on hintaeroja, mänty taitaa olla edullisimmasta päästä kun taas tammilankku selvästi arvokkaampaa. Sanoisin kuitenkin, että neliöhinta on huomattavasti huokeampi jos valitsee puutavaran viisaasti ja tekee käsittelyn itse.

   Poista
 3. Kuulostaa ja näyttää jo nyt upealta. Miten lankkulattia toimii lattialämmityksen kanssa (vai tuleeko lattialämmitystä ollenkaan)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lankkutoimittaja ei suosittele lattialämmitystä käytettäväksi näin paksun lankun kanssa sen kuivumisen takia, mutta meillä on toisessa kohteessa toteutettu lattia samalla tavalla lattialämmityksellä ja paksulla lankulla, ja siellä ratkaisu on toiminut hyvin. Siksi uskalsimme tehdä niin myös tällä kertaa. Jos valitsee hieman ohuempaa lankkua ei pitäisi olla mitään ongelmaa toimivuuden kanssa. Syy, miksi ei suositella lattialämmitystä näin paksun ja leveän lankun kanssa on lankun kuivuminen. Kun alta paahtaa lämpö, voi lankut kuivua ja rakoja syntyä tavallista enemmän.

   Poista