perjantai 13. toukokuuta 2016

Pihahaaveita

Kun kelit ovat näin kesäiset alkaa ajatukset väkisinkin laukkaamaan pihasuunnittelun suuntaan. Vaikka meillä vielä on tekemistä niin talossa sisällä kuin myös ulkopuolella, olemme silti alkaneet miettiä tulevaa pihaa ja sen elementtejä. Aluksi on tarkoitus tehdä ne pakolliset pihan siistimiset, nurmi- ja istutusalueiden rajaukset sekä terassit sisääntulojen yhteyteen. Loput onkin sitten ihan haaveita ja pitkäntähtäimen suunnitelmia. Eihän tuollaiseen 1000 m² tontille nyt ihan loputtomiinkaan mahdu eikä kukkaro kestä kaikkia maailman ihanuuksia joita sinne olisi kiva rakentaa tai istuttaa.
Olen kuitenkin kerännyt pinterestiin inspiraatiokansiota jossa onkin tätä nykyä jo aika monta ihanaa ideaa ja juttua. Tänne blogiin keräsin muutamia juttuja. Jos aihe kiinnostaa enemmän kannattaa käydä Pinterestin puolella pinnailemassa.Tämän tyyppinen betonipenkki oli tarkoitus tehdä itse. Katsotaan jääkö betonia niin paljon, että saadaan palaset valettua. Penkki sopisi hyvin puutarhaan, ja voisi hyvin olla vuoden ympäri ulkona. 

Haaveissa on istuttaa paljon hyötykasveja kuten marjapensaita ja puita, yrttimaa  sekä pieni mansikkamaa. Joskus myöhemmin olisi ihana rakentaa pieni kasvihuone jossa voisi kasvattaa tomaattia ja kurkkua. Tällainen musta kasvihuone olisi hieno.


Liuskekivistä on tarkoitus tehdä pääsisäänkäynnin lattia. Samalla materiaalilla olisi luonnollista jatkaa kulkuväyliä myös pihalla.
Pieni puutarhavaja olisi hyvin käytännöllinen kaikkien pihatarvikkeiden säilytykseen. Kasvimaa taidetaan perustaa viljelylaatikoihin. Siten saa penkit korotettua kätevästi eikä tarvitse myllätä isoa aluetta. Mustat puukehykset toimisivat hienosti kasvatuslaatikkoina ja olisi helppo itse tehdä jämälaudasta. Samat laatikot toimisivat myös kukkaistutuksille.Aitajuttuja ollaan myös mietitty. Ainakin oleskelualue halutaan suojata suoralta näkyvyydeltä, joten sen ympärille täytyy rakentaa jonkinmoinen pergola tai kasviseinämä. Myös tontin rajoille olisi kiva istuttaa vaikka pensasaidat jotka rajaisivat pihan selvästi. Tämä on mielestäni aivan huikean hauska idea. Keskelle nurmikkoa kaatuneet maidot.. Täytyy miettiä jos johonkin kohtaan saataisiin tällainen väkerrettyä.


 Joko muilla on pihasuunnitelmat valmiina tai toteutusvaiheessa?

2 kommenttia:

  1. Meillä lato nousee tontille nyt toukokuussa ja pihasuunnitelma valmis, kylläkin vasta ensi kesänä alkaa hommat. Käyppä katsastamassa pinterestissä @mustikkapaikka, minulla on siellä pihasuunnitelmissa kuva yhdestä latomaisesta kasvihuoneesta, jonka päädyssä vaja :)

    VastaaPoista
  2. Meillä alkaa pihan mylläys tässä ihan parin viikon sisään, että saadaan nurmikko kasvamaan asap. Koirien kanssa tuollainen kurapiha ei ole mitenkään kaikista käytännöllisin :D Puut ja muut istutukset tulee varmaan laitettua vasta sitten syksyllä kun niitä saa halvemmalla, nyt merkataan vaan kaikkien paikat, että saadaan multaa vähän enemmän niihin kohtiin.

    VastaaPoista