maanantai 13. kesäkuuta 2016

Yläkerran valmis lipeälattia

Kuten aiemmin olen kertonut valitsimme lattiamateriaaliksi leveän ja paksun mäntylankun joka käsitellään lipeällä. Lattia herätti paljon mielenkiintoa ja kysymyksiä, joten tässä tulisi nyt pieni infopaketti sen toteuttamisesta.

Lattialankut meillä asennettiin jo aika aikaisessa vaiheessa, kun taas lattian pintakäsittely tehtiin vasta ihan loppumetreillä, kun yläkertaan ei enää työmiehillä ole juurikaan asiaa.
Lattialankut oli suojattu kovalevyillä ja ne tietysti poistettiin. Sen jälkeen lakaistiin pahimmat ja isoimmat roskat pois. 


Lattia kovalevyjen poistamisen jälkeen. 


Kun kevyt siivous oli suoritettu, lattia hiottiin kahteen kertaan koneella. Ensimmäisellä kerralla hieman karkeammalla paperilla ja seuraavalla kierroksella hienommalla. Hiontakertojen välissä imuroitiin hiontapölyt pois.  Tämä tehtiin myös viimeisen hiontakierroksen jälkeen. Aivan nurkkiin ei isolla koneella päässyt, joten apuna käytettiin pienempää käsikäyttöistä konetta jolla saatiin nurkat hiottua.
 

Hiomisen jälkeen lattia puhdistettiin kunnolla ja sen jälkeen siihen siveltiin kaksi kierrosta lipeää. Kierrosten välissä annettiin aineen kuivua kokonaan. Yllä olevassa kuvassa lattia hiomisen jälkeen. Alla olevassa lipeäkäsittelyn jälkeen. Hionta ja lipeäkäsittely tehtiin samana päivänä, jotta auringonvalolle altistuva lankku ei päässyt virttymään ja kellastumaan. Lattioiden öljyäminen aloitettiin seuraavana päivänä.Seuraavana päivänä, lipeän kuivuttua, lattia käytiin kevyesti läpi hiomakoneella ja karhunkielellä jotta saatiin lipeästä kuivuneet epätasaisuudet tasoittumaan. Sen jälkeen jatkettiin hiontaa karhunkielellä, mutta joukkoon lisättiin öljyä. Ylijäämät mitkä eivät imeytyneet, pyyhittiin räteillä pois. 


 Kun lattia oli kertaalleen öljytty koneella, jätettiin se kuivumaan ja seuraavana päivänä jatkettiin vielä viimeistelyä. Käyttöön otettiin hienompi karhunkieli ja öljyä käytettiin vain n. kahvikupillinen per huone. Tällä tavalla lattia saatiin kiillotettua ja sileäksi. 

Lopuksi kuvia valmiista lopputuloksesta.

3 kommenttia:

 1. Todella kiva kokonaisuus ylipäätään. :) Lattia, graafinen tapetti ja katto sopivat hyvin yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ollaan kyllä itsekin hirmu tyytyväisiä valintoihin.

   Poista
 2. Näyttääpä hienolta! Todella mielenkiintoinen prosessi. :)

  VastaaPoista